Една сео оптимизацийка ще желаете ли?

Една сео оптимизацийка ще желаете ли?

Какво е вътрешна оптимизация?

За да усложним още повече понятието ще добавим още една дефиниция, вътрешната оптимизация на сайт може да значи много неща за много различни хора. Тук ще говорим доста широко за нея – може да значи анализ на ключовите думи, писане на добри заглавия на страниците, вътрешни връзки между тях и паяците на търсещите машини или дори създаването на качествено съдържание. Целта на тази статия е да покаже, че вътрешната оптимизация е нещо което може да бъде пряко контролирано чрез кода и съдържанието на Вашия сайт.

1.Авторитетът
70% вътрешна оптимизация и 30% линк билдинг
За авторитетен сайт се приема този който разчита на качествени, силни връзки в комбинация с добро съдържание. В много случай това е сайт който е заслужил този авторитет по естествен начин. Проблемите на този тип сайтове могат да бъдат следните:
•    Анализ на ключовите думи е правен преди 5+ години
•    Ключовите думи са пръснати във много от страниците на сайта
•    Архитектурата на сайта не оказва влияние върху поставените бизнес цели
•    Голяма част от заглавията на страниците са дублирани
•    Част от качественото и полезно съдържание връща 404
В много случай, никой не забелязва подобни проблеми, поради факта че Авторитетните сайтове поддържат високите си позиции. Проблемът е че те са златни мини с неограничен потенциал.

2. Перфекционистът
30% вътрешна оптимизация и 70% линк билдинг
Подобен етикет може да поставим на голяма част от младите уебмастъри. Те четат около 500 блога за оптимизация и следват правилата от там до степен до каквато могат, но не отделят достатъчно от нужното внимание за да създадат пефекния сайт.

3. Бъркотията
90% вътрешна оптимизация и 10% линк билдинг
Бъркотия – чудесно определение за фантациите на инжинерите на Гугъл (или може би кошмарът). Разбити са всички правила на вътрешната оптимизация, което разбира се работи добре до момента на Пандата, в момента вместо резултат от подобен тип оптимизация може да получите доста солидно наказание за „преоптимизация” на Вашия сайт. Какви са признаците на подобна оптимизация:
–    Блокирани пътища на роботите
–    Повтарящи се URL адреси
–    Агресивно съдържание, прекалена честота на ключовите думи
–    Липса на достатъчно съдържание
–    Безсмислена архитектура и вътрешни линкове

4. Лошото момче
10% вътрешна оптимизация и 90% линк билдинг
Платени линкове
линк ферми, мрежи и размени
много некачествени връзки
Агресивни линкове с ключови думи

Ако сте били достатъчно „лоши” може да получите доста сериозни наказания, а дори и деиндексация на Вашия сайт. Ако това се случи и и целия свят да работи за вътрешната Ви оптимизация, няма да има ефект.

5. Златната среда? Няма такава.
Когато става въпрос за балансът между вътрешната оптимизаци и линк билдинга на един сайт, няма еднозначен отговор в проценти. Оптимизацията и линк билдингът са важни фактори но кои е по-важен зависи от моментното положение, плюсовете и минусите на сайта Ви. В дългосрочна перспектива, всеки би заложил на комбинация от вътрешна оптимизация, правилна структура, уникално и полезно съдържание, социално присъствие и качествени, авторитетни линкове.

Източник: SEOmoz