Вече изминаха две седмици откакто от Гугъл стартираха техния инструмент за отказване от връзки към сайтовете. Някой бяха доста заети да го изпробват, но други изчакваха и задаваха въпроси за ползата от туула. Ето няколко въпроси и отговори директно от източника.

В: Как потребителите да преценят кои линкове да премахнат?
О: Когато говорим за лоши линкове, имейлът който сте получили съдържа примерни такива. В същото време, не бихме желали да даваме примери на спамърите как да използват инструмента недобросъвестно, заради което се предоставя само част от списъка с вредните линкове.

В: Кой би използвал инструмента недобросъвестно?
О: Публикацията (б.а. обявяването на инструмента) споменава всички които имат лоши връзки, споменават се всички които са били ударени от Пингвин ъпдейта, но продължават да се задават въпроси за това. Отново ще подчертая, че всеки които е бил засегнат от Пингвин ъпдейта и мисли или знае, че има лоши връзки трябва да използва инструмента.

В: Какво ще се случи ако не премахнем лошите линкове? При положение, че сме положили доста усилия да ги получим, защо да използваме „отказване” от тях? Знаем, че Гугъл препоръчва да бъде пусната заявка за преразглеждане на линковете, но от техническа гледна точка ако това не бъде направено, а бъде използван инструмента, това не е ли същото?
О: Не, не бих разчитал, в частност, Гугъл може да преразгледа линковете на даден уебсайт ръчно. Ако не открием линкове които да са свалени от мрежата, то ще установим че сайта използва инструмента без да се опитва да възстанови изгубените връзки.