Онлайн магазин

Онлайн магазин

1. Мета заглавие

Изключително трудоемко е създаването на мета заглавия на сайт с 10к + страници ръчно. Решението е просто, създавате шаблон по който програмистите да генерират заглавие на всяка една страница. Кобинация от името на продукта и фраза която да предизвика действие от страна на потребителя са един добър вариант.

2. Адреси на страниците

Основен момент в областта на оптимизацията, но и доста подценяван такъв. Не слагайте името на категориите в адреса на продуктова страница, тъй като това може да доведе до дублирани страници при условие че имате продукти който се съдържат в повече от една категория. Използвайте единствено името на продукта: http://www.домейн.com/име-на-продукта или ако имате повече от един продукт с едно и също име, добавете някакъв код в адреса.

3. Навигация в сайта

В онлайн търговията навигацията може да бъде доста сложен елемент заради многото начини за достигане до един и същ продукт. Златната среда има следната структура:

Начало > Категория > Продукт

4. H1 заглавия

За продуктова страница, най-подходящото място за HTML тагът Н1 е името на продукта. Създайте страницата си така че тагът да бъде използван само веднъж и то на мястото на името на продукта в чиято страница потребителят се намира.

5. Телефонен номер

Ако разполагате с телефон за контакти с потребителите и клиентите си, добавете го. Това не само ще помогне да подобрите връзката с клиентите и потребителите си, но и ще е друг сигнал който добавя доверие в марката и сайта Ви.

6. Търсене

В идеалния случай, потребителите никога няма да имат нужда от търсенето в сайта, защото ще откриват бързо и лесно продуктите от които желаят. Но не винаги всичко се случва така както ни се иска. Полето за търсене в един онлайн магазин е задължително, защото дава информация какъв процент от потребителите го използват, т.е. не могат да открият това което търсят бързо и лесно.

7. Изображения

Изчистени, с висока резолюция са изображенията който трябва да използвате в проекта си. Потребителите асоциират продуктите с това което виждат на снимките и често биха пропуснали да пазаруват чрез Вас ако не разполагате с качествени снимки на продуктите си.

От гледна точка на оптимизацията на сайта Ви, бихте могли да привлечете достатъчно трафик и с изображения.

 • Създавайте файловете с името на продукта за който се отнасят
 • Добавяйте alt атрибут към страницата в която се зарежда изображението
 • Създайте и добавете карта на сайта въз основа на изображенията

8. Описание на продуктите

В днешно време след Панда ъпдейта на Гугъл, а сега и след „Пингвин”-а, съдържанието на един сайт се превръща в един от водещите елементи за позиционирането му в търсачките. Взимането на описание от производителя на стоките или просто копирането им от конкуренцията е все едно да оставите страницата си празна. Дори още по-лошо, може да получите наказание от търсачките за копирано съдържание. Всяка една от страниците с продукти трябва да има собствено уникално съдържание.

9. Бутони за споделяне в социалните мрежи

Целта на страницата с продукти е да накара потребителите да купят от тях, бутоните за споделяне определено не постигат този ефект но и те имат своите плюсове. Освен на страницата с продукта, добавянето им би било добре и в:

 • След покупка на продукта, на страницата с потвърждение на поръчката
 • В email-а изпратен с потвърждение на същата
 • След като бъде публикувано ревю в страницата на продукта

10. Лесно и ясно: КУПЕТЕ

Задължително за всички онлайн магазини. Главната цел на всички е покупка или действие от страна на потребителя. Правете експерименти на продуктовите страници и наблюдавайте как се променя процента на покупка в зависимост от посланието. Много онлайн търговци отделят прекалено внимание на оптимизацията на сайтовете си и платената реклама, а оставят на заден план важните страници.

11. Доверие

Събирате ли данни за кредитните карти на клиентите си? Те трябва да са спокойни, че данните им се съхраняват и пазят на сигурно място. Сигналите за доверие към Вас и Вашия сайт трябва да са ясни и да вдъхват спокойствие и увереност на потребителите.

12. Ревю от потребителите

Ако пропускате да събирате ревюта от потребителите си, то това е една сериозна грешка. Подобни отзиви не само ще помогнат да разберете какво може да бъде подобрено в бизнеса, но и са чудесен източник на уникално съдържание. Нещо повече: в големи онлайн магазини това би довело до голямо количество съдържание, разпределено върху много страници.

Съвети:

 • Създайте или купете система която автоматично да изпраща съобщения до потребителите, няколко седмици след тяхната покупка.
 • Предложете на потребителите си отстъпка в замяна на ревю на избран от тях продукт
 • Не се притеснявайте за негативните отзиви, потребителите не са глупави и липсата на такива изглежда изкуствена

13. Видео свързано с продукта

Видеото определено не е сред елементите на сайта които могат да бъдат създадени лесно. Голяма част от онлайн магазините вече добавят този елемент към продуктовите си страници, но не винаги го правят правилно. Един изключително добър пример за правилния начин на добавяне на видео са Zappos, който разполагат с над 50 000 видео материала за продуктите си.

Няколко са плюсовете от видео в страницата с продукти. Като начало това е един чудесен източник на качесвени връзки. Видеата с добро качество и демонстрация на продуктите могат да повишат значително процентът на конверсия на продуктите.

Друг плюс в добавянето на видео към продуктите е резултатът в класирането в търсещите машини. Резултатите Ви определено ще се отличават от тези на Вашите конкуренти.

14. Често задавани въпроси

Друга голяма възможност за онлайн магазините е интегрирането на система за често задавани въпроси, акцентираща върху самите продукти. Един от проблемите в областта на онлайн търговията е липсата на достатъчно качествено съдържание. Често задаваните въпроси, както и ревютата на потребителите са също чудесен източник на съдържание. Какво може да спечелите с интегрирането на подобна система:

 • Уникално съдържание свързано с конкретния продукт, публикувано на неговата страница
 • Подобряване на позициите на сайта според дълги ключови думи
 • Подобряване на процентите на покупка на дадения продукт
източник: SEOmoz