Оптимизацията на уебсайт представлява процес на преработване на сайта при който позициите му при различни търсения в търсещите машини се повишават. Освен чрез оптимизация, уебсайтът може да заеме ключови места при търсения и чрез платена реклама работеща на принципа на наддаването. Потребителя с най-висок залог за определена ключова дума получава първото място при търсене.

Позициите които Вашия уебсайт може да притежава в интернет пространството са независими от стойността или обхвата на бизнеса Ви офлайн. Докато Вашия сайт липсва от заглавните страници при търсенията в уеб търсачките Вие пропускате шанса си да извлечете максимална полза от хора търсещи конкретни продукти или услуги. Имате нужда сайта Ви да е позициониран сред първите четири резултата при търсения.

Интересен факт е че над 90% от трафика в Интернет е минал през първата страница на най-известната търсачка – Google. В случай, че Вашия сайт не е сред първите страници на търсачката, то в голяма степен може да се допусне, че той не съществува.

Избор на ключови думи при изработка на сайт

Има голяма разлика какви ключови думи ще подберете при изработката на Вашия уебсайт. Разбира се, всеки би се досетил че ключовите думи трябва да са свързани с бизнеса му. До някъде това е вярно, до някъде не.

Изработка на сайт | Оптимизация на сайт

Изработка на сайт | Оптимизация на сайт

С оглед на посочената схема може да направим следния извод. Ключовите думи трябва да бъдат избрани въз основа на тяхното търсене. Колкото и да Ви харесва някоя дума и колкото и да имате желание клиентите Ви да откриват Вашия сайт чрез нея, подобна задача не би имала особено голям успех при положение че никой, не търси посочената ключова дума.