Линк билдинг - процесътЗа голяма част от уеб администраторите линк билдингът е игра на цифри и това е една от причините те да се обръщат към тактики от света на блек хета. Тези специалисти търсят бърз начин да преминат през процеса на изграждане на връзки към техните сайтове което доста често води до негативни резултати.

В свят на холограми, софтуер който се възприема въз основа на действителни движения на потребителите, как да се справим? Въпреки че, холограмите и подобни софтуер на пръв поглед са внушителни, като същност и съдържание, те могат да се окажат значително трудни за целта на линк билдингът, да не споменаваме, че доста често те са далеч от нишата в която се борим.

Съществуват начини за изграждане на връзки към сайта Ви чрез милиони форуми, блогове, директории и други, но тези връзки са с много ниско качество и са едно от перата в новите ъпдейти на Google ( в частност и Google Penguin). Подобни методи за линк билдинг, разбира се имат ефект при оптимизацията на сайт, но също както трафика към проекта Ви разчита на различни източници, така трябва да огранизирате и връзките към него.

Неестествените начини за трупане на връзки от профили отставят следи към сайта Ви и е доста лесно те да бъдат забелязани от алгоритъма на търсачките, не осланяйте проектите си на спамърски тактики, те рано или късно ще бъдат забелязани.

Анкор, анчор или с други думи текста върху който поставяте връзки.

Анкор тесктЧестотата на този параметър може да бъде установена с различни инструменти: Open Site Explorer, Ahrefs и други и стойността му е доста важна. Прекомерната употреба на ключовата дума за която оптимизирате сайта си, може да доведе до задействане на различни филтри или дори наказание за проекта Ви.

Стойност на връзката

Стойност на връзкатаСтойността на един линк не е константна величина. Връзките към сайтовете са в основата на оптимизацията и поради този факт тяхната стойност е различна и от голямо значение при всяка една кампания. Данните по долу не са 100% валидни, но дават представа за стойността на връзките и начините по които те да бъдат изградени за да се постигне целта.

  1. Използвайте инструменти за да оцените колко връзки има конкуренцията и колко са Вашите. Независимо дали използвате един или няколко инструмента поддържайте информацията актуална.
  2. Процент от търсенията. Какъв резултат бихте получили при оптимизацията за определена ключова дума? Ако в едно телевизионно предаване съществуват 10 рекламни позиции и дадена компания закупи 5 от тях, тя би притежавала 50% от аудиторията на предаването.

Инструменти

  • Rapportive – плугин за Gmail, идентифицира кои социални профили са свързани с имейл адрес. Ключов инструмент поради факта, че връзката с потребителите чрез социалните мрежи е значително по-ефективна от изпращането на имейл.
  • Boomerang – плугин за Gmail, позволява да създадете график който автоматично да проследява имейли
  • Microsoft Excel – безценно за статистики, събиране и анализиране на данни.
  • Google Refine – информацията която ще получавате, често ще е във формат който не е подходящ, този инструмен помага да извечете полезните данни.
  • Линк Детектив – използвайте го за анализ на връзките на конкуренцията. Извлечете CSV файл от Open Site Explorer и разберете източниците на линкове на анализирания сайт.

Източник: SEOmoz