Магенто при изработка на онлайн магазинНикога няма по добър момент за начало на новия Ви онлайн магазин от настоящият. Магазините без свързани онлайн аналози все по бързо и лесно губят своите клиенти. Тази тенденция се наблюдава не само при купувачите, но и при собствениците на малък бизнес. Стартирането на онлайн магазин и неговият маркетинг е по-лесно от покупката на пространство за офлайн магазина Ви и неговата реклама. Следвайки няколкото прости съвета при стартирането на проекта Ви би било значително по-проста задача от създаването на „класическия“ магазин.

Началото
Преди всичко платформата. Всяка една има плюсове и минуси, но ние предпочитаме Virtuemart ( компонент за онлайн търговия към Joomla платформа. Без значение какъв ще е Вашият избор, ето няколко важни момента където трябва да внимавате.

Домейн, какъв да избера.
Изборът на име за домейн за онлайн магазин изглежда като сравнително проста задача, но трябва да се внимава. Много специалисти съветват името на домейна да бъде обвързано с ключовите думи по които ще се оптимизира за вбъдеще сайта или които са в основата на неговия таргет. Вярно ли е това твърдение? По-скоро не. Ако до преди няколко години беше важно в името на домейна да присъства водеща ключова дума, то днес този фактор не е от толкова голямо значение. Защо? След няколкото ъпдейта на Панда алгоритъма на гугъл в комбинация с новия така наречен Пингвин, Гугъл ясно заявиха позицията си относно спама и некачественото съдържание. В случая, ако търсите дългосрочна инвестиция в онлайн търговията, по-добрия избор би бил залагането на бранд или избор на домейн който е точно и ясно отражение на Вашата идентичност.

Методи на плащане. Какви са опциите за получаване на плащания от клиентите.
България. 2012 години. Все още потребителите на българския пазар се отнасят с недоверие към онлайн плащанията. Към днешния момент най-разпространеният метод на плащане при онлайн търговията у нас е наложеният платеж. Гледайки в бъдещето обаче, тенденцията е това да се промени и все по-малко плащания да бъдат извършвани кеш. Какви опции имаме? Първата и по-лесна е интеграцията на системата за онлайн плащания Paypal. С помощта на портала за разплащания, клиентът ни плаща чрез кредитната си карта като заплатената от него сума отива в акаунта на търговеца в портала. Минусът на подобен род разплащания са високите такси при преводите между сметките (виртуални и реални).
Оупън Карт платформаВторият вариант за онлайн разплащания е с помощта на виртуален пос терминал предоставен от българска банка. Недостатъкът на този метод са честите грешки при системите в България, достигащи при някой от тях до над 35%.