Последният доклад на бюрото по търговия в САЩ сочи че онлайн продажбите продължават да вървят възходящо и все още има потенциал който чака да бъде развит. В допълнение, все още има време чрез силата на оптимизацията да се насочим към маркетинг на съдържанието ни, който би довело до ползи в дългосрочен план.

Разчупете леда на страниците на категориите
Страниците с категориите на продуктите в един онлайн магазин са едни от най-важните. Връзките към тези страници са значителна победа, заради позиционирането им въз основа на главни или по-дълги ключови думи. Независимо дали продуктите на тези страници са променени или е извършен редизайн на самия сайт, структурата им ще се запази и е малко вероятно тези страници да бъдат загубени.

Линкбайт чрез продуктите
Линкбайт чрез продукти
Страниците с категориите могат да бъдат едно чудесно място за добавяне на съдържание. Продажбата на интересни продукти там може да бъде изключително ефективен начин за линкбайт. Чудесен пример за това са Тhreadless които продават тениски. Втората най-харесвана и съответно линквана страница, след началната, е вътрешна страница с продукт. Продуктът има над 5000 линка от повече от 680 различни домейна, над 3000 споделяния във Фейсбук и повече от 1000 харесвания.

Привличане на продажби
Друга тактика за изграждане на връзки към онлайн магазин е оптимизацията на продуктова страница, добавянето на качествено съдържание към нея, включването на ключови думи. Нека приемем, че сайтът Ви предлага процентно намаление всеки петък от седмицата на определен продукт. Уведомете блогърите и сайтовете за групово пазаруване за това, след като намалението приключи поставете нов продукт на мястото на предишния. С течение на времето тази страница ще става все по-популярна и ще събира линкове към себе си.

Персонализиране на продуктите
Персонализиране на продукти, подаръци
Какво кара хората да се чувстват специални? Всеки би оценил персонализирания подарък. Направете подарък на Вашите клиенти. Не е нужно да е скъп или луксозен, просто отделете малко внимание и средства на клиентите си и те ще Ви се отблагодарят.

Състезания? Линкове?
Ако по една или друга причина не може да си позволите да направите подаръци на потребителите си, то тогава организирайте им състезание с идентификация на известни линчности. Може да използвате Followerwonk за постигане на целта. Това ще Ви даде възможност да анализирате потребителите си и техните интереси. Подарете на потребителите си това което те искат, а не това което Вие сте избрали.

Привлечете вниманието върху себе си
Хората винаги искат да са първите които ще опитат даден продукт. Само се замислете за опашките от хора пред магазините на Apple в деня на пускането на iPad3 в продажба, замислете се за появата на Диабло 3.

http://visual.ly/ използваха стартирането си за начален тласък на самия продукт. Те представиха видео обясняващо същността на продукта, преди да го пуснат за масова употреба. В момента в който продукта стартира, вече над 60 000 души чакаха своята покана а над 8 000 внимаваха за постовете в акаунта на компанията в Туитър.

Разширете аудиторията си
Понякога, толкова се задълбочаваме в привличането на таргетиране потребители, че доста често пропускаме възможности. Фирменият блог, най-често е начин да се промотират нови услуги които компанията започва да предлага, но не това е целта на един блог. Потребителите не се интересуван от новини новия дизайн на сайта Ви, смяната на цветовете, логото или хостинга. Те търсят, качествено, интересно съдържание което да ги плени, което да ги накара да го споделят.

Източник: SEOmoz