Проверка при СЕО оптимизацияВсеки път когато публикувате съдържание или обновявате част от уебсайта си, трябва да направите проверка дали всичко функционира и е изправно от СЕО гледна точка.
Имате нужда от стратегия по две главни причини, първо инциденти се случват и второ, не всички разбират оптимизацията. В тази публикация ще покажем честите проблеми на които да обръщате внимание и как да разработите стратегия за правилната оптимизация на уебсайта си.

Инцидентите са реалност
Някой от инцидентите и грешните се допускат по невнимание, а някой от липса на знания, ето и най-често срещаните такива:
1. nofollow таг добавен към вътрешни линкове на сайта
2. robots noindex във мета таговете на страницата
3. Robots.txt файл със съдържание disallow: /
4. Всички страници са с едно и също съдържание на заглавния таг
5. липсващи H1 тагове и изчезващо съдържание
6. промяна на адреси
7. премахване на тракинг кода на Google Analytics

Всички тези грешни или недоглеждания оказват сериозно влияние върху СЕО оптимизацията на един сайт. Причините за това са много, от разработчиците които може да са копирали грешен код на сървъра до дизайнерите пропуснали промяната на заглавното описание. За да избегнете подобни неприятности или наказания от търсачките, трябва да имате разработена система за отстраняване на неизправностите.

Автоматично или ръчно?
Големите сайтове с множество и чести обновления на кода трябва да разполагат с автоматизирана система за проверка за грешки. Заедно с разработчиците на сайта създайте тези тестове. Добра идея е създаването на екип за тест на качеството, веднъж щом той бъде обучен той ще е в състояние да прави нужните проверки. Разбира се винаги ще има нужда от ръчни проверки, но не всички задачи могат да бъдат поставени в шаблони.

Ако притежавате малък сайт, който не е обновяван прекалено често, ръчните проверки ще бъдат много по-добро решение за Вас. Да, отнема известно време, но това не е задача която трябва да бъде вършена всеки ден.

Кои страници да бъдат проверени?
Трябва ли да проверим всички страници? Като цяло не. Ако използвате за сайта си система за управление на съдържанието или шаблон, не е нужно да проверите всички страници а само тематичните такива. В допълнение ако имате важни ландинг страници които се различават от шаблона който следва сайта Ви е добре да проверите и тях.


SEO Checklist или какво е нужно да проверим. Свали Файла

Източник: SEOmoz