След тестове на няколко десетки програми за създаване на архиви, открихме много варианти за генериране на архиви. Що се отнася до архивирането на данни няма общ случай който да бъде приложим във всички ситуации. Следващите няколко програми и техните функции са фокусирани върху нужните на средностатистическия потребител и неговите изисквания.
– Лесна разбираемост
– Добър баланс между функционалност и опции без да бъде затормозяван потребителя
– Възможност: „Настрой и забрави“. Задължително условие е програмата да разполага с възможност за планиране на задачи.

Backup Maker

Backup Maker

Професионален софтуер за архивиране на данни, лесен за разбиране и употреба, в същото време предлага доста добър набор от опции. Модерен интерфейс, който го прави приятен за очите. Има „магьосник“ който Ви води през процеса на настройка на желаните задачи. В опциите са включени възможности за добавяне или изключване на различни файлови формати и/или размер на файловете. Програмата разполага с лесен за настройка планер, който има възможност за избор на броя изпълнения. Ако по една или друга причина задачата не е била стартирана, тя автоматично се препланира за следващ старт.

Програмата поддържа възстановяване на файлове до оригиналното или ново тяхно местоположение. Може да възстановите пълен архив или само частични файлове. Приятна функция за търсене е включена в програмата, която позволява да намерите търсения файл в ZIP архив.

Тестовете на програма завършват със заключението че всички нейни възможности са точно такива каквито са рекламирани. Лесна за употреба за начинаещи потребители, но с възможности за професионална употреба.

FBackup

Fbackup

Опростена, файл базирана програма за архивиране с ограничени опции. Има значително семпъл планер който може да се настрои по часове, дни, седмици или месеци като интервал за действие. Разполага с два типа архивиране, пълен или огледален, частичен архив липсва като вариант. Поддържа копиране на заключени или отворен файлове. Има възможност за стартиране на предварителни задачи което може да е доста полезно в някой случаи. След завършването на задачата, програмата тества пълноценността на архива.

Основния плюс на програмата е нейната възможност за използване на различни инструменти за бекъп на популярни програми. Например съществуват инструменти които да помогнат за архивиране на данни от популярните мейл клиенти, Outlook express, Windows Mail или Mozilla Thunderbird.

Програмата има форум в който са описани някой от известните й бъгове, грешки и други проблеми във връзка с нейната експлоатация. Въпреки всичко програмата се справя доста добре с основната си цел, независимо от липсата на куп функционалности.