Електронни магазини – има ли бизнесът ни нужда от тях?

Нов електронен магазинАко търсите списък с електронните магазини в България тази страница няма да ви помогне. Ако обаче бизнесът ви се нуждае от плюсовете на онлайн търговията, прегледайте следващите няколко реда.

Трябва ли ми наистина онлайн магазин?

Започваме от броя на услугите или продуктите които възнамеряваме да продаваме онлайн. Имаме един продукт който ще предлагаме на клиентите си. Една добре структурирана ландинг страница би ни свършила чудесна работа за целта. Ако онлайн платформата която сме избрали за основа на магазина си е изградена от няколко хиляди файла то ландинг страницата ни е значително по семпла.

Продаваме няколко продукта: open source система с отворен код? Защо не? Сравнително лесна за настройка, приятен уникален дизайн, поносима цена. Все пак ще продаваме няколко продукта, няма да движим световната търговия на тази платформа.

Продаваме няколко стотин продукта. Тук вече идва и възможността за собствена система. Ние бихме избрали отново open source ако проекта беше наш. Защо?

Цена: В пъти по ниска от тази за собствена система
Време за изработка: Няколко пъти по бързо
Поддръжка: Представете си следната ситуация, спирате да работите с фирмата която е разработила система специално за Вас. Какво следва? Естествено намирате нова такава. Отново фактора време излиза на преден план. При една open source система може да намерите помощ буквално за часове, за съжаление не можем да каже същото и за специалната система разработена специално за вашия бизнес и неговите нужди. Цената за поддръжка също ще бъде различна… в пъти.

Колко време сме готови да отделим на магазина?

Да, онлайн магазина не е като реалния, но все пак изисква внимание. Ако очаквате да въведене сто продукта и с това да се приключи работата по него, по-добре се откажете. В началото работата е малко повече, въвеждане на всички продукти, описания, цени и пр. Постепенно тя ще намалее, но няма да изчезне, добре е всеки ден да отделята по около час за магазина си, въведете нови продукти, редактирайте някой от старите които се нуждаят от обновяване, добавете полезна информация за съществуващите.

Какъв е бюджетът ни?

„- Имам 70 лв. Какво ще ми предложите? – Вечеря в приличен ресторант за двама.”

Себестойността на хостинг акаунт и домейн име за период от една година е по – висока. Както всеки един бизнес, онлайн търговията също не може да бъде започната с 50лв. Не сте ли готови да отделите четирицифрена сума за стартирането на проекта и трицифрена такава в продължение на поне 3 месеца, нашият съвет е да се откажете преди изобщо да сте започнали.

Как виждаме бъдещето на онлайн платформата?

„Почваме! Днес поръчваме сайта, утре е готов, в сряда качваме продуктите и до края на седмицата сме на плюс”.

За съжаление не става така. Изработката на подобен сайт отнема около месец, следват отстраняване на грешките, добавяне на продуктите – поне още две седмици (при условие че продуктите са повече). Сайта е готов, имаме 100 продукта и 0 продажби. Нормално. Първите няколко месеца ще са тежки – много работа, малко продажби.

Какво можем да направим когато сайта вече е онлайн а няма продажби? Реклама. Google предлагат на потребителите си да рекламират своите сайтове в резултатите на търсачката, срещу заплащане (Google AdWords).  Какво ще спечелите от това? Бърз и лесен начин да откриете ключовите думички, които носят на сайта Ви продажби, а на Вас печалба.

И ако все още четете и написаното е предизвикало какъвто и да е интерес у Вас, не се колебайте да се свържете с нас, пък било то и само да си поговорим.