Повечето или почти всички уебмастъри са чували за снипетите на Гугъл. Те са страхотни, но тъй като внедряването им в един уеб сайт изисква определени програмистки знания, голяма част от уеб администраторите ги пренебрегват. Винаги има по – добър начин да бъде оползотворено времето на програмистите от задачата за имплементиране на тези малки парченца код, които често биват оставени на заден план. Звучи ли Ви познато? За съжаление, да.

Когато се работи с Яндекс, също има няколко ключови момента при създаването на снипети в позиционирането на резултатите, внедряването на които не е толкова сложно. В повечето случаи, дори не е нужно да имате каквито и да е познания в областта на програмирането.

Заглавие и мета описания.

Основите на добрите снипети са разбира се чудесните заглавия и мета описания. Заглавията които търсачката Яндекс показва, не трябва да надвишават 70 знака, включително и празните места, като освен това трябва да съдържа и релевантни ключови думи. Мета описанията, могат да бъдат около 150-160 символа и трябва да описват съдържанието на страницата по възможно най – добрият начин.

Когато таговете не са написани по подходящ начин, Яндекс често ги заменя със снипети от текста на страницата или информация от директорията DMOZ или от Яндекс Каталог, което често не е много сполучливо. Когато не използва данните от DMOZ или каталога на Яндекс, е доста трудно да преценим коя част от текста на страницата ще бъде взета под внимание от търсачката.

Икона на сайта

Икона на сайта в Яндекс

Иконите на уеб сайтовете са нещо специално за Яндекс. Една ефективна икона може да направи много за CTR-а на един сайт, но свиквайки с лейаута на резултатите в Гугъл, голяма част от уеб администраторите не отделят достатъчно внимание на този елемент. Пример, нека сравните 3 резултата за търсене на „времето в Париж“.

Третият резултат, който е без икона, определено не се отличава достатъчно като останалите два. Уверете се че иконата на сайта Ви е изчистена, с отличителни цветове и се отличава в сравнение с тази на конкуренцията.

 

Връзки от сайта

Също като Google, Яндекс може да показва вътрешни линкове към сайта в позиционирането на резултатите. Подобно на Google, тези връзки са генерирани автоматично въз основа на важността и силата на страниците. Яндекс дава повече контрол на администраторите на уеб страниците върху сайтлинковете от Гугъл. Чрез Инструмента за Уебмастъри на Яндекс, може да се премахват нежеланите линкове, да се избира анкор текст за всеки линк от няколко възможности предоставени от търсачката.

 

Използване на големи букви в адресите.

yandex_additional_snippets yandex_capital_letter Яндекс - главни букви в домейна

Яндекс позволява да бъдат използвани главни букви в имената на по – дългите домейни за да бъдат те по – лесни за четене от страна на потребителите. Главните букви в името на домейна могат да бъдат настроени чрез Инструмента за Уеб администратори на търсачката.

 

Връзки към социални мрежи.

Яндекс SERP - връзки към социалните профили

Връзките към профили в социалните мрежи е една от най – новите функции представени от търсачката. За да излизат връзки към вашите социални профили при заявки към търсачката, профилите трябва да бъдат представени на заглавната страница на сайта Ви и да бъдет закачени чрез Яндекс Справочник (аналог на Google Places) и отново конфигурирани чрез инструмента за администратори.

 

Специални снипети за бизнеса

Яндекс - допълнителни снипети

Яндекс позволява на собствениците на бизнес да добавят допълнителна информация в зависимост от типа на компаниите. За хотелите например се позволява да бъдат добавени броя на звездите, броя на стаите и други. За момента подобни снипети са възможни за 75 типа компании, пример: ресторанти, барове, нощни клубове, хотели, търговски центрове, бензиностанции и други.